Duppesoleie

Ranunculus aconitifolius ‘Pleniflorus’

Foto: © Per Arvid Åsen

Foto: © Per Arvid Åsen

Generell historie:

Denne flotte rabattstauden er tueformet, med hvite fylte blomster og grenet blomsterstand. Den er nok mest vanlig langs kysten og i Midt- og Nord-Norge, og blomstrer rikelig i mai-juni. Den har vært spredt ved dele-metoden, da den sjelden har vært til salgs i hagesentre og den setter ikke frø. Den har hatt flere navn; hvite dupper, sølvknapp eller bare knapper *.

For utfyllende historie og informasjon, se PLANTEARVENS nettflora-sider.

Plantens historie:

Heidatun Staudegartneri har i samarbeid med PLANTEARVEN® startet produksjon av duppesoleieen duppesoleie som stammer fra en gammel hage i Hakallestrand.

En annen duppesoleie, som er funnet  i en gammel hage i Petersborgata i Tromsø, er også registrert som en PLANTEARVEN-plante. Denne hagen er en av de mest kjente gamle hagene i Tromsø, og mange planter herfra er bevart i Botanisk hage i Tromsø.

Hvite dupper er en gammel plante i Tromsø. Vi kjenner den fra gamle bilder fra hager i byen fra ca 1880-tallet. Den er oppført på plantelisten over staudene på Bjørkås i 1902 er er solgt derra siden 1909. Det er sannsynlig at denne planten stammer fra dette gartneriet.

Formering og stell:

Planten tåler flere typer jord, men trives aller best med næringsrik, jevnt fuktig jord. Kan stå i halvskygge. Den visner ned etter blomstring.

Planten produseres ved:

Heidatun Staudegartneri
6133 Lauvstad
Tlf. 47289602
email: heidatun@tussa.com

Planten fra Tromsø er til oppformering ved:

Marit Myrstad
Torgunrud, 2093 Feiring
Tlf.: 91692122
Epost: maritmyrstad@yahoo.no    

 

* Fremstad og Solem: “Akeleie og abrodd. Hagens tradisjonsplanter” 2005