Akeleiefrøstjerne

Thalictrum aquilegifolium     

Foto: © Brynhild Mørkved

Foto: © Brynhild Mørkved

 

Generell historie:

Akeleiefrøstjerne er kjent dyrket i Danmark fra ca 1670. Den første dokumentasjonen fra Norge er fra en planteliste fra Bogstad gård ved Oslo fra 1792. 

Den er dyrket i Botanisk hage på Tøyen ca 1820. Den første opplysningen om dyrkning i nord er fra Kåfjord i Alta fra 1839. På slutten av 1800-tallet var den relativt vanlig i hagene. 

Bladene ligner akeleieblad, derav navnet. Hos frøstjernene er det de fargete støvbærerne som dominerer i blomsten og gir den farge. Den vanligste fargen er rosa. Rosafargen kan variere ganske mye fra lys rosa til ganske mørk rosafiolett. Det finnes også en hvit form. 

Foto: © Brynhild Mørkved

Foto: © Brynhild Mørkved

 Plantens historie

Planten som produseres for salg stammer fra Hadsel prestegård i Vesterålen. Plantene står fortsatt på det arealet som en gang var en flott og berømt hage. Den ble anlagt i 1913 av prost Sigvard Nielsen. Det finnes ei liste over plantene i hagen, og akeleiefrøstjernen er en av de 139 staudeartene i hagen. 

Formering og stell

Planten formeres ved deling. Dette er en robust plante som trives i all slags jord, sol eller halvskygge. Den blir ganske høy, 80-120 cm og har lett for å legge seg ned. Den bør derfor ofte støttes opp noe i blomstringstiden. 

Planten kan skaffes fra

Rå videregående skole
Laskenvegen 3, 9475 Borkenes
Tlf 77 02 26 00
email: oddny.nilssen@troms.vgs.no
Kontaktpersoner: Oddny Nilsen / Harald Bjørn Gideonsen