Stjerneskjerm

Astrantia major

 Foto: © Per Arvid ÅsenFoto: © Per Arvid ÅsenFoto: Per Arvid Åsen og Dagrun Molvik

Generell historie:

Denne luftige og elegante planten har blomster i små skjermer samlet i en topp. Selve blomstene er noe uanselige, og det er svøpbladene som dominerer inntrykket. Hvit – den eldste sorten – er den mest vanlige fargen, men planten fins også i rosa og rødt. Stjerneskjerm har vært dyrket siden renessansen, og er en europeisk art.
PLANTEARVENS nettflora-sider har utfyllende informasjon om stjerneskjerm

Plantenes historie:

Denne luftige og elegante planten har blomster i små skjermer samlet i en topp. Selve blomstene er noe uanselige, og det er svøpbladene som dominerer inntrykket. Hvit – den eldste sorten – er den mest vanlige fargen, men planten fins også i rosa og rødt. 

Flere varianter av stjerneskjerm er registrert under PLANTEARVEN®: 
Plante 1 er fra Flakstad prestegård i Lofoten, der det var forsøksdyrking. Gården ble drevet av presten Landmark på slutten av 1800-tallet. Hagen der hadde mange arter, men er i dag forlatt. Stjerneskjermen har imidlertid overlevd som en av få arter, og har blitt tatt vare på av produsenten (Judiths Urtehage). 

Plante 2 er fra Nes i Akershus. Den har kjent historie tilbake til 1920 på gården Ny-Rotnes, men gården kan ha hatt denne planten så langt tilbake som på 1800-tallet. Lokalt navn der er “Grå dame”. Denne er til oppformering hos Tun & Hage på Brøttum og hos Marit Myrstad på Feiring.

Plante 3 er fra Hennumhagen på Å ytterst i Lofoten, Moskenes kommune. Hennumhagen inneholder flere spennende gamle arter og hagen har ikke vært stelt de siste 40 årene. Stjerneskjermmaterialet derfra er tydelig av gammel opprinnelse. Materiale derfra står nå i klonarkivet i Botanisk hage i Tromsø, og en del av materialet ble også overført til morfeltet på Stamplantestasjonen for Nord-Norge i Kvæfjord i september 2006 der den nå er tilgjengelig fra Rå videregående skole. 

Plante 4 er en eldre stjerneskjerm som er funnet gjenstående i Bakke prestegårdshave i Flekkefjord kommune. Denne er til oppformering hos Bibbi’s stauder i Vestfold. 

Plante 5 kommer opprinnelig fra den gamle museumshagen i Tromsø som ble anlagt ca 1910. Dette var tidligere hagen til museets direktørbolig. Denne planten oppformeres hos Heidatun Staudegartneri. 

Formering og stell:  

Stjerneskjerm er robust og villig, og blomstrer fra juli og helt til frosten kommer. Den sår seg selv, og danner tette grupper der ugras har vanskelig for å få feste. Tåler godt mer skyggefulle steder. 

Planter skaffes hos (jfr. omtale ovenfor):

Judiths Urtehage
Åsvn. 47
8310 Kabelvåg
Tlf. 76071566, mob. 90547229
E-mail: judiths.urtehage@bluezone.no 

Rå videregående skole,
Laskenvegen 3, 9475 Borkenes
Tlf 77 02 26 00
E-mail: oddny.nilssen@troms.vgs.no
 Kontaktpersoner: Oddny Nilsen / Harald Bjørn Gideonsen 

Disse har planter til oppformering (jfr. ovenfor):

Bibbis stauder
Buskveien 15,
3154 Tolvsrød
Tlf. 33326716
E-mail: post@staude.no
Webside: www.staude.no 

Heidatun Staudegartneri
6133 Lauvstad
Tlf. 47289602
email: heidatun@tussa.com

Marit Myrstad
Torgunrud, 2093 Feiring
Tlf.: 91692122
Epost: maritmyrstad@yahoo.no       

Kilde: 

Fremstad og Solem: “Akeleie og abrodd. Hagens tradisjonsplanter” 2005