Pyreneersildre

Saxifraga x geum

Foto: © Brynhild Mørkved

Foto: © Brynhild Mørkved

Generell historie

Pyreneersildre er ofte slått sammen med skyggesildre (Saxifraga umbrosa) og vi har derfor ikke full oversikt over den totale utbredelsen i norske hager. Vi vet at den ble dyrket i botanisk hage på Tøyen og i Danmark ca 1820, og i Stavangerområdet fra ca 1910.

I det meste av hagelitteraturen er det bare skyggesildre som nevnes. I gamle hager i nord synes pyreneersildre i dag å være like vanlig som skyggesildre.

Begge artene har en flott bladrosett og midt i denne kommer det et blomsterskaft med mange små, hvite blomster. Hvert enkelt blad hos pyreneersildre er rundt, har en hjerteformet bladgrunn, og et håret bladskaft som er lengre enn bladplata.

Hos skyggesildren er bladplata mye smalere og den har en kileformet grunn. Bladformen på de to er så forskjellig at det er lett å skille dem. Bladrosettene til begge er vintergrønne og de er svært flotte bunndekkeplanter.

Foto: © Brynhild Mørkved

Foto: © Brynhild Mørkved

Pyreneersildren kommer opprinnelig fra Pyreneene. Det gjør også skyggesildren.

Plantens historie:

Opphavet til plantene som er tilgjengelig som PLANTEARVEN-plante kommer fra Hennumhagen på Å i Moskenes kommune i Lofoten. Plantene er gamle og stammer i alle fall fra tiden før siste krig. Pyreneersildren fra denne hagen er spesielt robust og flott og egner seg meget godt som dekkplante. I Botanisk hage i Tromsø vokser den fort.

Formering og stell:

Den setter siderosetter og er lett å formere. Arten trives både i sol og i skygge og på alle typer jord. Den krever lite stell.

Planten kan skaffes hos:

Bibbis stauder
Buskveien 15,
3154 Tolvsrød
Tlf. 33326716
epost: post@staude.no
Webside: www.staude.no

Sissels stauder
7517 Hell
Tlf. 74806269
post@stauder.no

Rå videregående skole
Laskenvegen 3, 9475 Borkenes
Tlf 77 02 26 00
email: oddny.nilssen@troms.vgs.no
Kontaktpersoner: Oddny Nilsen / Harald Bjørn Gideonsen
Internett: www.ra.vgs.no

Planten er også til oppformering hos:

Heidatun Staudegartneri
6133 Lauvstad
Tlf. 47289602
email: heidatun@tussa.com