Martagonlilje

Lilium martagon – martagonlilje, kranslilje, krøllilje

Generelt:

Liljene er svært gamle som prydplanter, og har vært symbol på renhet og jomfruelighet. Martagonlilje har hatt samme navn siden Christian Gartner skrev om den i sin bok Horticultura i 1694. Martagon kommer av et tyrkisk ord for turban, noe som antagelig kommer av at de hengende blomstene kan ligne på en turban. Martagonlilje stammer fra og har vært viltvoksende i et stort område i sørøstlige deler av Europa. 

I naturen vokser martagonlilje best i litt skyggefull løvskog, på moldrik og kalkholdig jord. Det finnes både hvite og røde martagonliljer. Martagonliljene kan bli mannshøye og blomstrer i juni-august.

Denne planten:

Plantene av martagonlilje som er samlet inn til plantesamlingene på Gamle Hvam museum har stått i den samme hagen på Vansemb siden 1930-tallet. Hit kom de sannsynligvis fra Akershus landbruksskole der gartner Bjarne Schancke drev gartneri og planteskole i 15 år, etter også å ha drevet eget gartneri på Vormsund i en årrekke.

Formering og stell:

Martagonlilje trives i lett skygge, og formerer seg gjerne med frø der den trives. Frø bør tørke på stenglene og kan såes samme høst eller kommende vår.  Det tar to år fra de første spirene viser seg og hele seks år til før de blomstrer. Dessverre er martagonliljene, som de fleste andre liljer utsatt for å bli spist av liljebiller.

Planten produseres ved:

Marit Myrstad
Torgunrud, 2093 Feiring
Tlf.: 91692122
Epost: maritmyrstad@yahoo.no       

I forbindelse med åpne dager og hagevandringer på Gamle Hvam museum kan man også være heldig å finne planten til salgs der. Planter selges etterhvert som plantene vokser og kan deles.

Besøksadresse: Hvamsveien, 2165 Hvam
E-post: mari@gamlehvam.no
Kontaktperson: Mari Marstein

Foto: Mari Marstein