Fylt krøll-lilje

Lilium martagon ‘Flore Pleno’

Foto: Brynhild Mørkved

Foto: Brynhild Mørkved

Generell historie

Krøll-lilje eller martagonlilje har vært kjent i Norge fra Christian Gartner skrev om den i sin hagebok i 1694. Betegnelsen Martagon kommer fra et tyrkisk ord for turban, noe som har sammenheng med liljens tilbakebøyde kronblader som kan gi den et “turbanlignende” utseende. Dette er nok også opphav til det norske navnet krøll-lilje. Planten har også gått under navnet kranslilje, og flere steder i nord kalles den også keiserkrone.

Fylt krøll-lilje ser ut som vanlig krøll-lilje bortsett fra at blomsten har dobbelt sett blomsterblad. Den blir da ekstra lubben og flott.

Planten blir 60-100 cm høy, har smale blad i kranser oppover stengelen og har mørkt rosa liljeblomster i et aks øverst på stilken. Blomsterbladene er krøllet opp, slik at hver enkeltblomst ser ut som en ball.

Plantens historie:

Gammelt materiale av fylt krøll-lilje er ikke vanlig. Dette materialet stammer fra Grytøya i Troms hvor det har vokst i lang tid. På Grytøya er det denne krøll-liljen som brukes mest. Materialet finnes også i Botanisk hage i Tromsø.

Formering og stell:

Krøll-lilje er frodig, robust og hardfør. Den liker best næringsrik og fuktig jord, men er tilpasningsdyktig og klarer seg under de fleste forhold.

Planten kan bestilles fra:

Dragland planteskole
9420 Lundenes
Tlf. 77079107
email: draglandplanteskole@hotmail.com
http://www.draglandplanteskole.no/
(Vanskelig overvintring i 2011 fører til at planten ikke er til salgs i 2012)

Planten er også til oppformering, men foreløpig ikke i salg ved:

Sjoa Stauder
Nordre Eide
2670 Otta
Tlf. 99702653
e-post: ad-b@online.no