Solhatt ‘Golden Glow’

Rudbeckia laciniata ‘Golden Glow’

Foto: Mari Marstein

Generelt:

Rudbeckia stammer opprinnelig fra Canada og det nordlige USA, og er kjent som hageplante i Europa fra midt på 1600-tallet.

Det var Carl von Linnè som ga planteslekten navn etter far og sønn (som begge het Olof) Rudbeck som var professorer og lærere for Linnè i studietiden.

Det finnes mange arter av solhatt, alle høyvokste og blomsterrike.

Denne planten:

Dette er en gammel sort, ’Golden Glow’, som har vært mye brukt i gamle norske hager. Den blomstrer i august med fylte gule blomster. Det norske navnet ”Kyss meg over gjerdet” forteller at den gjerne vil ha noe å lene seg over, ellers faller den utover og blir svært rotete i veksten. Blomsten på bildet vokser på en sørvegg i skyggen av store lønnetrær, med det hindrer den ikke i å blomstre rikt år etter år.

Plantene har stått i hagen hos den samme familien på Vandsemb gård i Nes siden 1930-tallet. Hagen ble opparbeidet da familien flyttet til i 1938. Da var plantene sannsynligvis med på flyttelasset fra Akershus landbruksskole på Hvam der familien bodde tidligere. Familien hadde nær kontakt med gartner Bjarne Skancke, som både hadde 15 års virksomhet på landbruksskolen og dessuten hadde eget gartneri i Vormsund. Ellers er dette typiske planter i gamle hager på Romerike.

Foto: Mari Marstein

Planten produseres ved:

Tun & Hage,
Turistvegen 1831,
2372 Brøttum
Tlf. 91827318
E-mail: r-ban-ni@online.no

og

Marit Myrstad
Torgunrud, 2093 Feiring
Tlf.: 91692122
Epost: maritmyrstad@yahoo.no