Fylt nyseryllik

Achillea ptarmica ’Flore Pleno’

Fylt nyseryllik i Gamlehagen på Ringve. Foto: Åsmund Asdal

Generelt:

Ryllikslekten er en artsrik slekt, og mange arter og sorter har vært dyrket, spesielt som legeplanter. Planteslekten har navn etter den greske sagnhelten Achilles som var nesten usårlig.  

Nyseryllik har fått sitt navn fordi man trodde at den sterke blomsterduften fikk folk til å nyse, og i middelalderen ble det laget nysepulver av tørkede blomster.

Fylt nyseryllik er en dyrket variant av vanlig nyseryllik som er viltvoksende i Norge. Dyrket fylt nyseryllik er kjent fra skriftlige kilder allerede på 1700-tallet. Planten blir 50-60 cm høy og er svært blomsterrik. Den danner et flott flor av hvite, nesten kuleformede blomsterhoder i juli-august.

Denne planten:

PLANTEARVEN-planten er funnet på Ytterøya i Levanger kommune i Nord-Trøndelag. På gården der den ble samlet, har den stått bare i ca 10 år, men hit kom den fra en annen gård, fra moren til dagens eier. På denne gården er planten oppgitt å være gammel, men nærmere alder er ukjent. Planten er samlet fra kun én hage i Midt-Norge, og er bevart i Gamlehagen på Ringve i Trondheim.

Formering og stell:

Nyseryllik blir finest når den vokser på solrike steder. I motsetning til andre ryllik-arter trives denne planten best i relativt fuktig jord. Da vil den spre seg med rotløpere og dekke godt. Hvis den klippes ned like etter første blomstring vil den remontere på ettersommeren.

Planten kan skaffes fra:

Heidatun Staudegartneri
6133 Lauvstad
Tlf. 47289602
email: heidatun@tussa.com

Sissels stauder
7517 Hell
Tlf. 74 80 62 69
post@stauder.no