Klasefloks

 Phlox paniculata ‘Mørk rosa’ og ‘Hvit’ 

 


Bilder av høstblomstrende floks. (Vi har foreløpig ikke bilder av de to plantene som omtales her.) Alle foto: Naturhistorisk museum, UiO.

Bilder av høstblomstrende floks. (Vi har foreløpig ikke bilder av de to plantene som omtales her.) Alle foto: Naturhistorisk museum, UiO.

Generelt

Floks er en planteslekt som har sitt opprinnelige voksested i Nord-Amerika. Slekten Phlox deles vanligvis inn i høstblomstrende rabattfloks og vårblomstrende floks. Klasefloks er en høstblomstrende type som kom til Norge fra Nord-Amerika på slutten av 1700-tallet.

Fra Bogstad Gård er det kjent at klasefloks ble dyrket i 1792. Her hadde Peder Anker gode forbindelser til England, og det er sannsynslig at han var blant de første som dyrket floks i Norge.

Klasefloks hadde en behagelig hjemmekoselig duft som antydet søte drømmer og kjærlighet. Derfor kom floks til å bety “frieri” i datidens blomsterspråk.

Disse plantene

Plantene som er mormateriale til disse to gamle floks-typene kommer fra en gammel dame på en gård på Re i Vestfold. Hun var et aktivt medlem av staudeklubben i Vestfold og har fortalt at hun fikk både den hvite og den mørk rosa floksen fra sin søster for ca 60 år siden.

I søsterens hage hadde plantene stått i mange år før dette, og plantene antas å være svært gamle.

Floks får ofte meldugg, men disse to typene utmerker seg ved å være sterke mot meldugg. Plantene blir ca 40 cm høye.

Formering og stell

Høstfloks vokser seg kraftigere år for år, og gamle røtter bør deles og plantes i god jord med noen års mellomrom. Plantene trives best med jevn fuktighet. Formering kan skje med stiklinger av modne toppskudd i juni eller med rotstiklinger om våren.

Plantene produseres ved:

Bibbis Stauder,
Buskveien 15,
3154 Tolvsrød
Tlf. 33326716
e-post: post@staude.no