Gul daglilje

Hemerocallis lilioasphodelus

Foto: Dagrun Molvik

Foto: Dagrun Molvik

Generell historie:

Gul daglilje er en svært gammel hageplante, og det er kjent at den ble dyrket i Norge allerede i 1694. Den er tilpasningsdyktig og hardfør og kan stå i ro på samme sted i mange år.

Planten kan bli opp til 80 cm høy, og den blomstrer med lysegule trompetforma blomster i juni. Blomstene har svært god lukt.

Gul Daglilje danner kraftige tuer med graslignende blad. Bladene på den gule daglilja kommer ikke opp like tidlig om våren som på den brune daglilja. Blomstene sitter på lange stengler, og det er mange knopper på hver stengel. Hver blomst varer bare en dag, men nye blomster åpner seg etter hvert så blomstringa varer noen uker. Gul daglilje er spinklere og mer grasiøs i veksten enn den brune daglilja. Røttene har tydelig oppsvulma “knoller”.

Det er i dag mange nye sorter av daglilje, men de er ikke så lettstelte og stabile i blomstringa som de gamle dagliljene.

Plantens historie:

Gul daglilje har vært den vanligste daglilja på Sunnmøre fra tidlig på 1900-talet. Planten som er oppformert og selges som en PLANTEARVEN® staude kommer fra en gård på Lauvstad i Volda, der den sto da giveren flyttet til gården i 1931. Planten blomstrar i juni med lysegule blomster.

Formering og stell:

Gul daglilje er svært frodig, robust og hardfør. Den likar best næringsrik og fuktig jord, men er tilpasningsdyktig og klarer seg under de fleste forhold. Lilja liker gjerne å stå i ro på samme sted lenge.

Planten produseres ved:

Heidatun Staudegartneri
6133 Lauvstad
Tlf. 47289602
email: heidatun@tussa.com