Gul daglilje ’Sovereign’

Hemerocallis hybr. 

Foto: Ole Lima

Foto: Ole Lima

Gul daglilje er en svært gammel hageplante, og det er kjent at den ble dyrket i Norge allerede i 1694. Den er tilpasningsdyktig og hardfør.

Gul daglilje blomstrer med trompetforma blomster i juni. Blomstene har svært god lukt. Gul Daglilje danner kraftige tuer med graslignende blad.
Blomstene sitter på lange stengler, og det er mange knopper på hver stengel. Hver blomst varer bare en dag, men nye blomster åpner seg etter hvert så blomstringa varer i noen uker.

Gul daglilje er spinklere og mer grasiøs i veksten enn den brune daglilja. Røttene har tydelig oppsvulma “knoller”. Denne sorten av daglilje blir ca 70 cm høy.

Foto: Mari Marstein

Hemerocallis hybr. ‘Sovereign’ har gule, relativt store blomster, mer klokkeformet enn åpne. Den skiller seg fra H. lilioasphodelus og H. flava ved at gulfargen er mer gull-gul og ved den brungule fargen på yttersiden av kronbladene.

Denne sorten er en av de eldste sortene av dagliljer, fra tidlig på 1900-tallet. Det er en sort som passer godt for norske forhold, og den finnes ikke mange steder i dag

 Plantenes historie: 

To ulike planter med ulike opphav av denne planten er registrert som PLANTEARVEN-planter:

Den første kommer fra Hafrsfjord staudegartneri dit den i sin tid kom fra gartnerskolen på Dømmesmoen ved Grimstad. Hemerocallis hybr. ‘Sovereign’ er oppført i “Sortsliste for Statens gartnerskole Dømmesmoen i 1929″, noe som dokumenterer at den var i salg allerede for 90 år siden. Den kom til Hafrsfjord staudegartneri fra Dømmesmoen, og planten har i lang tid vært og er fortsatt en del av sortimentet der.

Den andre planten er fra en hage på Motoppen i Nes, Akershus, der plantene har stått siden siste krig. Og i henhold til familien ble det ikke kjøpt planter til hagen den gangen, - alle planter ble fått eller “stjålet”. Denne typen produseres hos Tun & Hage (se nedenfor).

Daglilje 'Sovereign' fra Motoppen. Foto: Mari Marstein

Formering og stell:

Gul daglilje er svært frodig, robust og hardfør. Den trives best på næringsrik og fuktig jord, og bør ha en solrik og varm vokseplass. For at denne sorten skal blomstre rikt hvert år bør den av og til plantes om.

Planten er tilgjengelig fra:

Hafrsfjord Staudegartneri
Madlalia, 4044 Hafrsfjord
Tlf: 51555576
e-post: ole.lima@lyse.net
Web: http://www.stauder.net/hafrsfjord.htm