Brun daglilje

Hemerocallis fulva

Foto: © Reidun Sivertsøl

Foto: © Reidun Sivertsøl

Generell historie:

Brun daglilje er en vakker, frodig og blomstervillig 70-120 cm høy staude. Den har lenge vært brukt på Sunnmøre, om enn ikke i like stor grad som den gule varianten. Den trives under de fleste forhold, og kan også brukes som underplanting under tre og mellom busker. I følgeReidun Sivertsøl ved Heidatun Staudegartneri er opprinnelsen til denne planten helt tilbake til århundreskiftet 18-1900, og hun har også sendt oss informasjonen nedenfor.

Plantens historie:

Staudene av denne sorten registrert under PLANTEARVEN® stammer fra et nå ubebodd hus på Egsetstranda på Volda. Huset er fra 1954, men da det ble bygget og det gamle revet, tok man med seg dagliljene som stod der og plantet nytt bed.

Mundal Hotell i Fjærland har rekker av brun daglilje som ble plantet da hotellet ble bygget i 1891. I bygdene rundt er planten vanlig ved gamle hus, antakelig har den blitt spredt ved deling.

Formering og stell:

Brun daglilje er hardfør; den er atskillig mindre kravfull enn nye kultivarer. Den blomstrer i juli-august, hver blomst varer bare en dag (derav navnet), men den har mange knopper på hver stengel.

Planten trives best i næringsrik, fuktig jord, men kan klare seg godt under de fleste forhold. Den danner kraftige tuer med gressliknende blad som kommer opp tidlig om våren.

Planten produseres ved:

Heidatun Staudegartneri
6133 Lauvstad
Tlf. 47289602
email: heidatun@tussa.com