Peon ‘Festiva Maxima’

Paeonia lactiflora ‘Festiva maxima’

Generelt:

Peonene har fått slektsnavnet sitt til ære for Paeon, en av de tidligste gudene for elgekunst i Middelhavsområdet. Peonene ble av antikkens grekere utropt til å til å være dronningen blant urtene, både på grunn av sin skjønnhet, men også på grunn av medisinske og magiske egenskaper. I dag er peonene kanskje de mest populære sommerstaudene vi har, selv om de i en lang periode etter siste krig ble ansett for å være kjedelige.

Fordi peoner er robuste planter som kan leve lenge er mange gamle peoner bevart, og etterhvert er svært mange nye sorter importert og markedsført i Norge. Paeonia lactiflora blir kalt for silkepeoner eller kinapeoner og de stammer opprinnelig fra Kina og Tibet der de har en tusenårig historie.

Denne planten:

Silkepeonsorten ‘Festiva maxima’ er en gammel sort er kjent allerede fra 1800-tallet, og en sort som har vært en av de mest brukte. Festiva betyr festlig eller prektig og sortsnavnet her må da bety kjempefestlig eller noe slikt. En flott peon er den i alle fall. Den har store, rent hvite blomster med noen mørk røde stenk på enkelte av kronbladene. Den blomstrer gjerne lenge, gjerne far 20. juni til 10. juli. Bladverket er stort og kraftig.

‘Festiva Maxima’ finnes i mange gamle hager i Norge. Den ble foredlet fra av Melliez i Frankrike i 1851. Planten som nå er registrert som en PLANTEARVEN-plante kommer fra Markerud gård i Nittedal, der den trolig har stått svært lenge.

Formering og stell:

‘Festiva Maxima’ er robust og herdig og blomstrer rikt. Den kan komme i blomst allerede året etter omplanting. Alle peoner skal plantes grunt, med bare noen få cm jord over toppen av rota. ‘Festiva Maxima’ blomstrer lenger enn de fleste andre peoner, noe som skyldes at hver stengel har mange knopper som avløser hverandre. Peoner formeres ved å dele røtter.

Planten produseres ved:

Marit Myrstad
Torgunrud, 2093 Feiring
Tlf.: 91692122
Epost: maritmyrstad@yahoo.no       

I forbindelse med åpne dager og hagevandringer på Gamle Hvam museum kan man også være heldig å finne planten til salgs der. Planter selges etterhvert som plantene vokser og kan deles.

Besøksadresse: Hvamsveien, 2165 Hvam
E-post: mari@gamlehvam.no
Kontaktperson: Mari Marstein

Foto: Mari Marstein