Hagefiol ‘Ragnhild’

 Viola cornuta 

 


Foto: Reidun Sivertstøl

Foto: Reidun Sivertstøl

Generelt

Viola cornuta kalles hornfiol eller hagefiol. Den stammer opprinnelig fra Pyreneene og ble tatt inn som hageplante i Europa allerede på slutten av 1700-tallet. Den første registreringen av hornfiol i Norge er fra Botanisk hage på Tøyen i 1831.

Sorter av hagefiol danner ca 20 cm tette tuer som dekkes av blomster som kan ha mange ulike farger. Blomstringa starter i mai og er både rik og varer lenge.

Plantene passer fint både til rabatt, fjellhage, kantplante, urner m.m. De er også fine i samplanting med roser.

Denne planten

Viola cornuta ‘Ragnhild’ er en norsk kultivar av hagefiol. Sorten er blitt kryssa fram av Thoralf Bryne ved Brynes Planteskole. ‘Ragnhild’ er en krysning av to tidligere kultivarer Viola cornuta ‘Alpha’ og Viola cornuta ‘Gustav Wermig’.

Den var en nyhet fra planteskolen i 1932, og står oppført med følgende opplysninger: “Blomsten er stor som Viola cornuta ‘Alpha’, men har finere form og lang, stiv stilk. Fargen er rein mørk blå, og planten er ekstra god til massevirkning og snitt.”

Siden denne fiolen er en norsk sort, utvalgt ved en i norsk planteskole, har vi et spesielt ansvar for å ta vare på den. Fiolen har vist seg frisk og vekstkraftig med fin blåfarge. Den er ofte etterspurt, særleg av erfarne gartnere når de er ute etter en blå fiol.

Plantene som produseres under PLANTEARVENs varemerke har sin opprinnelse fra Bjarne Moe’s Staudegartneri som var eteblert på Lillehammer i 1950-åra. Bjarne Moe hadde fått planten frå Brynes Planteskole.

Materiale av Viola cornuta ‘Ragnhild’ har også blitt virustesta og rensa ved Sagaplant (tidl. Gartnerhallens Eliteplantestasjon) på Sauherad. Det gjør at plantane som i dag er i produksjon, er friske og livskraftige.

Formering og stell

Hagefiol bør klippes ned i juli og får da ny tilvekst av friskt bladverk og ny blomstring som varer til langt ut på høsten. Hagefiol liker sol eller lett halvskygge og godt drenert humusrik jord som ikke må bli for tørr.

Planten kan skaffes fra:

Hagefiol ‘Ragnhild’ er i salg hos ulike hagesentre og på Felleskjøpet i Ørsta. Hvis ditt lokale hagesenter ikke har planten oppfordrer vi til at du ber dem ta inn norskproduserte planter av sorten.

Heidatun Staudegartneri
6133 Lauvstad
Tlf. 47289602
email: heidatun@tussa.com