Iris sambucina

Foto: Mari Marstein

 Generelt:

Iris er en mangfoldig planteslekt med ca 300 arter som alle vokser på den nordlige halvkule. Iris er en  av de aller eldste kulturplantene og har vært dyrket både i Europa og Asia.

Knut Langeland skrev en artikkel om Iris til Genressurssenterets nettsider i anledning Kulturmangfoldåret 2009 som du kan lese her.

Iris sambucina er ikke blant de vanligste artene av iris.

Denne planten:

Denne irisen har Gamle Hvam museum fått fra Lørenskog, der den har en historie som trolig går tilbake til rundt 1900. Informant og giver fikk opplyst fra en tante, født i 1916, at giverens oldemor, det vil si tantens farmor, født på 1860-tallet, hadde hatt mye av denne planten i hagen men hadde kastet den ut fordi den spredte seg slik.

Den ble så funnet igjen i utkanten av hagen og flyttet inn igjen, fordi den var så spesiell.

Blomsten har en deilig duft, noe som forsterker antakelsen om at det er en form av Iris sambucina, som sies å skulle dufte som hylleblomster. De formene av Iris sambucina som er i handelen i dag, har som regel mer rosa farge på fanene, der denne er lys brunlig. Men det skal finnes mange ulike kloner av Iris sambucina, og vår plante samsvarer ellers med de typiske karaktertrekkene.

Denne planten er ikke funnet i andre hager på Østlandet.

Planten produseres ved:

Tun & Hage,
Turistvegen 1831,
2372 Brøttum
Tlf. 91827318
E-mail: r-ban-ni@online.no