Fylt bekkeblom

Caltha palustris ’Multiplex’

Foto: Brynhild Mørkved

Generelt:

Det er bare de fylte blomstene som skiller fylt bekkeblom fra vår viltvoksende bekkeblom med enkle blomster. Det er en vårplante og den fylte har lengre blomstringstid enn den enkle. Den er praktfull når den blomstrer.

Det tidligste vi hører om fylt bekkeblom i Norge er fra Trondheim; i Trondhiemske Have-Planter ved Peter Daniel Baade i 1768. Vi finner den også i listen over dyrkede arter i botanisk hage i Christiania i 1823. Den er nevnt i mange gamle hagebøker.

Denne planten:

Dette er en plante som kommer opprinnelig fra prestegårdshagen på Hadsel. Prost Sigvard Nielsen hadde der en meget berømt hage i perioden 1913-1937. Denne planten har ikke overlevd i villnisset som er der nå, men kommer fra en hage på Liland på Vestvågøy.

Nåværende eier fortalte at hun som barn ca i 1930 var med moren til prestegårdshagen for å kjøpe planter. Planten har stått i morens hage på Blokken i Sortland kommune før den kom til sitt nåværende voksested.

Dette er en vakker plante som var mer brukt før og det er ikke mye gammelt materiale som fortsatt finnes  Det at materialet er fra prestegårdshagen gjør det spesielt verdifullt. Planten er bevart i klonarkivet i botanisk hage i Tromsø.

Formering og stell:

Den er lett å dyrke. Som sin viltvoksende slektning foretrekker den litt fuktige voksesteder.

 

Planten er til oppformering ved:

Heidatun Staudegartneri
6133 Lauvstad
Tlf. 47289602
email: heidatun@tussa.com