Ormeslirekne

Bistorta officinalis

Ormeslirekne eller ormerot, som den også kalles. Foto: Brynhild Mørkved

Generelt:

Ormeslirekne (tidligere ormerot) er en virkelig gammel kulturplante og har vært dyrket i alle fall siden 1400-tallet. Den har røtter som ble gravd opp og spist, blant annet stekt. Bladene ble spist som salat og inneholder mye C-vitaminer. Som prydplante er den mye yngre. I hagebøker er den lite omtalt før tidlig på 1900-tallet.

Den har sitt opprinnelige voksested i Eurasia og i det nordvestlige Nord-Amerika. Navnet ormeslirekne/ormerot har den fått fordi den også har vært brukt som medisinplante, både mot innvollsorm og ved ormebitt.

Ormeslirekne har avlange stilkete blad og en blomsterstand som er formet som et tett aks med rosa blomster. Rosafargen kan variere fra ganske blass til skarpt rosa. Planten har en grov jordstengel som ligner litt på en orm. Den blomstrer fra juli til langt ut i september. Den er svært dekorativ.

Den er ikke uvanlig i gamle hager, spesielt i Nordland og i Finnmark. Schübeler skriver at den klarte seg godt og spredte seg både på Steigen prestegård og i Vardø. Den ble dyrket i botanisk hage på Tøyen i Christiania i 1823 og den er nevnt i noen gamle hagebøker.

Denne planten:

Planten som selges som en PLANTEARVEN-plant stammer fra Moholmen i Mo i Rana. Den har spesielt flotte blomsterstander. Plantene er bevart i tradisjonshagen ved Botanisk hage i Tromsø.

Formering og stell:

Det er en art som trives over alt og er lett å dyrke.

Planten er til oppformering hos:

Heidatun Staudegartneri
6133 Lauvstad
Tlf.47289602
email: heidatun@tussa.com