Alpeslirekne

Aconogonum alpinum

Brynhild Mørkved

Generelt:

Slirekne (Acogonum) er en planteslekt med ca 150 arter. Alpeslirekne ble funnet i alpene tidlig på 1800-tallet, men finnes også i andre fjellområder. I Norge er den en gammel hageplante, og en typisk bytteplante eller en plante man tar med seg fra hagen hjemme når man flytter.

Den er i dag ikke vanlig brukt som hageplante. I nord kjenner vi den fra hager i Målselv, fra Kåfjord i Alta (medbragt fra Vadsø), fra Rypefjord ved Hammerfest (medbragt fra Drevja i Nordland) og fra Kirkenes. Den er kjent fra noen hager på Vestlandet, Møre, Sørlandet og Østlandet. Alpeslirekne var til salgs fra planteskoler på 1920-30-tallet. Den ble dyrket i botanisk hage på Tøyen i Christiania allerede i 1820.

Alpeslirekne er hardfør og kan danne ganske store bestand, men den sprer seg ikke aggressivt slik som flere av dens slektninger gjør.

Det er en 70-120 cm høy plante med spredte, avlange blad, ca 1,5-2 cm brede, og 6-10 cm lange. Blomstene er hvite og samlet i et aks.

Denne planten:

Alpeslirekne (og toppslirekne) finnes i en del gamle hager i Målselv. Dette materialet kommer fra Kirkesdalen og er samlet inn til Tradisjonshagen i botanisk hage i Tromsø.

Formering og stell:

Alpeslirekne trives i sol og halgskygge og klarer seg best på jevnt fuktig jord. Formering skjer ved fradeling av rotskudd om våren.

Planten er under oppformering hos:

Sissels stauder
7517 Hell
Tlf. 74 80 62 69
post@stauder.no