Hemerocallis ’Apricot’

  

Foto: Mari Marstein

Generelt:

’Apricot’ er en av del eldste sorter av dagliljer. Den ble første gang vist på en utstilling i London i juni 1892, krysset fram av foredleren George Yeld. Mye tyder på at han ikke oppga helt korrekte foreldrearter, så det er uklart hvilken krysning den er resultat av.

Denne dagliljen ble dyrket i gamle hager både i Norge og Sverige på første halvdel av 1900-tallet. Den kommer svært tidlig i blomst, allerede i midten av juni, samtidig med sorten ’Sovereign’, og enkelte år kommer den igjen med noen blomster i august. ’Apricot’ kan kjennes igjen ved at bladene og blomsterstilken har svak rosa farge ved basis og at bladene rekker helt opp til blomstene.

 

Denne planten:

Mari Marstein har bestemt denne sorten av ’Hemerocallis’ ut fra beskrivelse i A. B. Stout (1986): Daylilies: The wild species and garden clones, both old and new, of the genus Hemerocallis, første gang utgitt i 1934.

Foto: Mari Marstein

Denne klonen kommer fra barndomshjemmet til Mari Marsteins farfar på Mo i Rana. Den har sannsynligvis kommet dit ved en av hans søstre, født ca 1890. Hun gikk på hagebruksskole i sin ungdom og var veldig interessert i hagestell.

Etter at hun døde på 1960-tallet ble hagen vedlikeholdt av en annen av søstrene. Ved hennes begravelse i1999, hentet Mari Marstein ei rot av planten til sin egen hage i Nes, og derfra har den kommet til Gamle Hvam. Samme sort er observert ved porten til en hage på Tåsen i Oslo, der hagene er anlagt på 1920- og 1930-tallet. Den samme sorten er kommet inn til POM’s perennupprop i Sverige.

Formering og stell:

Gul daglilje er svært frodig, robust og hardfør. Den trives best på næringsrik og fuktig jord, og bør ha en solrik og varm vokseplass. Planten er sunn og frisk og øker jevnt i størrelse fra år til år.

Planten oppformeres ved:

Tun & Hage,
Turistvegen 1831,
2372 Brøttum
Tlf. 91827318
E-mail: r-ban-ni@online.no

og

Marit Myrstad
Torgunrud, 2093 Feiring
Tlf.: 91692122
Epost: maritmyrstad@yahoo.no