Purpurryllik

Achillea millefolium ’ Kelwayi’

Foto: Brynhild Mørkved

Generelt:

Purpurryllik er en skarpt rødrosa variant av vår vanlige ryllik, som vokser vilt over store deler av landet. Dette er en svært vakker plante med blomster samlet i skjermer.

Den var mye brukt i perioden 1915-1940. Den finnes nevnt i de fleste salgskataloger fra planteskoler fra den tiden. I katalogen fra Bjørkås gartneri i Tromsø er den f.eks. nevnt nesten hvert år fra 1916 til 1938.

Denne planten:

Dette er en av staudene som opprinnelig kommer fra prestegårdshagen på Hadsel i Nordland der prost Sigvard Nielsen hadde en flott og berømt hage i perioden 1913-1937 (liste over artene finnes). Plantene finnes ikke i prestegårdshagen i dag, men er fra en hage i nærheten der daværende eier var omgangsvenn med presten og de to byttet planter.

Det er en meget vakker og lettdyrket plante som var relativt vanlig i salg fra planteskoler før siste krig. Så langt er dette det eneste kjente gamle materialet i Norge. Planten er bevart ved Tradisjonshagen i botanisk hage i Tromsø og morplantemateriale til produksjon er tatt herfra.

Formering og stell:

Purpurryllik er svært hardfør i Tromsø. Den sprer seg med utløpere og er lett å formere. Den blomstrer fra begynnelsen av august og til frosten tar den. Den trives i all slags jord, men blomstrer best om den står solrikt og ikke har for mager jord.

Planten er under oppformering hos:

Heidatun Staudegartneri
6133 Lauvstad
Tlf. 47289602
email: heidatun@tussa.com

Sissels stauder
7517 Hell
Tlf. 74 80 62 69
post@stauder.no