Kinasøte

Foto: Vibekke Vange

Generelt:

Kinasøte (Gentiana sino-ornata) tilhører søterotfamilien som også har mange viltvoksende arter i norsk flora. Sammenlignet med andre stauder er Kinasøte en relativt ny hageplante. Den ble funnet i Kina i 1904. Frø som ble sådd i den botaniske hagen i Edinburg blomstret første gang i 1912, og med de blå blomstene som sto fint sent på høsten ble den raskt en populær hageplante.
 
De blå klokkene sitter i tette tepper, og kinasøte er en av de siste plantene som blomstrer i hagen før hagesesongen definitivt er over. Blomstene tåler noen kuldegrader før den blir ødelagt, men den blomstrer ikke ved temperaturer under +5 grader. På kalde høstdager er den derfor åpen bare noen få timer når solen varmer.
 
Planten er 10-15 cm høy med små og smale lysegrønne blader på rotslående grener. Kinasøte er lett og dyrke, men krever nøytral eller sur jord. Det må ikke kalkes der kinasøten står.
 
Denne planten:
 
Planten som er registrert som en PLANTEARVEN-plante kommer fra Hommelvik i Malvik kommune i Sør-Trøndelag. Eieren av hagen husket planten tilbake til da hun var jentunge, noe som betyr at den går tilbake minst til begynnelsen av 1950-tallet. Planten er samlet inn til Gamlehagen ved Botanisk hage på Ringve, og mormateriale derfra benyttes til oppformering av PLANTEARVEN-planter.
 
Planten er til oppformering hos:
 

Bibbis stauder
Buskveien 15,
3154 Tolvsrød
Tlf. 33326716
E-mail: post@staude.no
Webside: www.staude.no 

Heidatun Staudegartneri
6133 Lauvstad
Tlf. 47289602
email: heidatun@tussa.com

Sissels stauder
7517 Hell
Tlf. 74806269
E-mail: post@stauder.no