Kongebegonia ‘Ivar’

Begonia x rex-cultórum

Midlertidig bilde

Midlertidig bilde

Generell historie:

Kongebegoniaer spiller viktigst rolle som dekorasjonsplanter for bladenes skyld, som kommer i mange farger og mønstre. Blomstene er gjerne små og uanselige i forhold til bladverket.
Det er i hovedsak en inneplante, men kan også trives på skyggefulle steder ute om sommeren.

Kongebegonia ble oppdaget i Assam og introdusert for kultivering på 1850-tallet.

Plantens historie:

Gartner Olsen på Dal tok inn Begonia Rex for over 50 år siden. Nåværende eier Mette Olsen forteller at det var hennes farfar som gjorde dette, og det har i alle år vært den samme stammen som har vært grunnlag for videre produksjon. Materialet har aldri blitt fornyet, og det har holdt seg stabilt inntil ca 1992. Da oppstod plutselig tre ulike mutasjoner på samme tid, og disse ble navngitt ‘Astrid’, ‘Ivar’ og ‘Mette’. Den første var ikke god å produsere, mens de to andre har vært i omfattende produksjon helt til 2004, da gartneriet sluttet med dem. ‘Ivar’ er fløyelsrød i bladverket, ‘Mette’ er sølvfarget, og begge har vært populære planter.

‘Ivar’ er fortsatt i produksjon inntil videre ved Åsum Gartneri, og det er herfra Milde har fått sitt eksemplar.

Formering og stell:

Kongebegoniaer er ikke helt lettstelte planter. De krever høy luftfuktighet, ofte mer enn 50%. Porøs plantejord er best. Pass på å unngå overvanning, la planten bli nesten tørr mellom hver vanning.

Sortene vil ikke ha direkte sol, men allikevel mye lys for å utvikle mest mulig fargeprakt. På våre nordlige breddegrader kan den nok tåle vårsol og filtrert sommersol.

Kongebegonia kan være utsatt for sopp, spesielt meldugg. Ull-lus kan også forekomme.

Formeres med bladstiklinger som har minst mulig hår på bladstengelen.

Planten kan skaffes fra:

Åsum Gartneri, 1866 Båstad