Julebegonia ‘Kompakta Bispegra’

Begonia x cheimánth

Foto: © Thorkildsens gartneri

Foto: © Thorkildsens gartneri

Generell historie:

Julebegonia eller juleglede, har sin opprinnelse i en krysning mellom begonia dregei og begonia socotrana, første gang i Frankrike i 1891. Julebegonia blomstrer om vinteren (egenskap fra socotrana), og ble dermed raskt utbredt i de nordiske land.
Fra 50-tallet har norske gartnere interessert seg for å finne nye sorter av julebegonia. Variasjoner i sortimentet oppstår ved mutasjoner, men generelt er julebegonia sortene relativt stabile. I løpet av de senere årene har mange sorter gått tapt, og populariteten til julebegonia har i hovedsak gått ned til fordel for julestjerne.
‘Kompakta’ er en sort med små blomster som var i handelen fra ca 1978 til litt over midten av 80-tallet, fra Solhaug i Hardanger.

Plantens historie:

Plantearven har ikke vært i stand til å finne den opprinnelige ‘Kompakta’, men gartner Roar Thorkildsen ved Bispegra Gård i Kristiansand har foredlet en mutasjon av sorten. Mutasjonen ble oppdaget på 80-tallet, og siden den gang har han gjort årlig utvalg av morplanter, og produksjonen pågår fortsatt. Planten har større blomster, med litt lysere og klarere farge enn ‘Kompakta’, men har ellers omtrent samme bladverk og evne til god brytning. Den muterte sorten kalles ‘Kompakta Bispegra’.

Hvis noen har den opprinnelige ‘Kompakta’ er Plantearven interessert i informasjon om dette.

Formering og stell:

Formering kan gjøres både med blad- og toppstiklinger.

Julegleder generelt trives ikke i for varmt rom og for tørr luft, da den har lett for å kaste blomstene. Knoppene kan falle av hvis man vanner med for kaldt vann. Gjødsles en gang i uken hvis man vil ha blomstring utover vinteren. Ellers vil planten ha lys, men ikke direkte sol fra tidlig vår.

Juleglede kan få gråskimmel og meldugg, og flere typer lus. Det kan gå trips i blomstene, men skaden er ikke så stor.

Planten kan skaffes fra:

Thorkildsens Gartneri
Kongsgård Allé 47 B
4632 Kristiansand
Tlf. 38094145