Skjoldbegonia

Begonia socotrana

Foto: © Kari Boger, UMB

Foto: © Kari Boger, UMB

Generell historie:

Begonia socotrana er én av forelderplantene (mor) til dagens julebegonia (den andre er begonia dregei).
Skjoldbegonia vokser vilt på øya Socotra utenfor Somalia i Det Indiske hav. Planten ble funnet omkring 1880.
Planten er brukt i foredling ved kryssing med flere arter Begonia. Den er mest kjent for å være forelderpart hos hiemálisbegonia og julebegonia. Blomstene er rosa. Det er en stor og slengete plante, og er derfor ikke så interessant som potteplante.

Plantens historie:

Planten i samlingen er fått fra UMB, der de ble bestilt inn med tanke på å lage nye sorter med mer variasjon i genmaterialet.

Formering og stell:

Planten skal ha moderat, jevn vanning med lunkent vann, men den må ikke bli klissvåt. Tørke kan føre til at blomster og knopper visner, blad kan bli tørre i bladranden.

Den skal ha moderat med gjødsel.

Skjoldbegonia er en kortdagsplante og blomstrer lettest når dagen er kortere enn natten. Gamle planter blomstrer gjerne også om sommeren.
Den forgreiner seg ikke så lett, og får lange, nokså slengete skudd med tiden. Disse kan kuttes helt ned for å kunne tvinge fram nye, kraftige skudd nedenfra. Kutting høyt oppe på planten gir flere greiner nedenfor, men den har da lett for å bli topptung med flere svake sideskudd. Skuddene bør uansett støttes opp med pinner, slik at de ikke velter over ende.

Ellers vil planten ha det så lyst som mulig uten direkte sol om våren og sommeren.

Noen av plantene kan få virusliknende gule flekker på bladene om våren. Plantene vokser dette av seg utover våren/sommeren. Det er særlig hos noe svake planter som sturer om vinteren at dette har vært observert.
Kan få flere typer lus. Det kan gå trips i blomstene, men skaden er ikke så stor.

Skjoldbegonia formeres best med bladstiklinger, da toppstiklinger forgreiner seg lite.

Planten kan skaffes fra:

Arboretet på Milde utenfor Bergen.