Rekeblomst

Beloperone guttata

Foto: © Bjørn Moe, Milde

Plantens historie:

Generell historie:’Rekeblomst’ ble innført til Europa i 1932 av det tyske firmaet Köninger, og den har alltid vært en liten kultur i veksthus. Planten er en ca 50 cm høy meksikansk art av familien Acanthaceae.

Den har små, spisse blad og uanselige, hvite blomster. Rekeblomst dyrkes som potteplante pga. de først grønne, senere røde/gul-røde høybladene som er samlet i hengende, smale aks.

Foto: © Bjørn Moe, Milde

Foto: © Bjørn Moe, Milde

Plantearven klarte å spore opp et eksemplar hos Torlaug Valvik, som var villig til å gi oss materiale. Planten har en litt spesiell overlevelseshistorie:

Torlaugs foreldre var begge gartnere. På 40-tallet sluttet de i sin forpakterjobb ved Cappelens gartneri på Ulefoss, og hadde med seg eksemplarer derfra. Hele familien hadde denne planten i eie, også etter at deres gartneri ikke lenger var i drift.
Så ble plantene angrepet av sykdom, trolig en virussyke, og alle eksemplarer døde. De trodde sorten var tapt. Etter en tid fikk imidlertid Torlaug en avlegger av julekaktus i gave av sin søster, og etterhvert oppdaget hun en liten plante som stakk opp ved siden av i samme potte – det viste seg å være rekeblomsten, som dermed fikk egen potte og ble behørig tatt vare på. Denne livskraftige planten er altså opphavet til Plantearvens eksemplar.

Formering og stell:

Rekeblomsten trives med god, mineralholdig jord, iblandet litt sand. Torlaug tilsetter også litt kompostjord. Hun bruker videre Biobact gjødsel, og sier da at det kan gå 4-5 år mellom skifte av jord uten at planten mistrives.

Rekeblomst blomstrer nesten hele sommeren. Når den hviler om vinteren kan man redusere vanningen og sette den i et litt kjøligere, frostfritt rom.
Under blomstring bør den ha rikelig lys, men ikke direkte sollys.

Eksemplarene vi har i genbanken er friske og tilsynelatende uten sykdommer, men plantens historie tilsier at den kan være ømfintlig for en eller annen virussykdom.

Rekeblomst formeres med bladstiklinger.

Planten kan skaffes fra:

Arboretet på Milde utenfor Bergen.