Knollbegonia ‘Sy-Anna’

Begonia x tuberhybrida

Foto: © Bjørn Moe, Milde

Foto: © Bjørn Moe, Milde

Generell historie:

Begonia x tuberhybrida eller knollbegonia fins i mange varianter, og spiller størst rolle som utplantingsplanter sammen med isbegonia-sorter.

‘Sy-Anna’ er en sort som har eksistert fra 1920-åra. Den tilhører samme gruppe som ‘Karelsk Jomfru’, og er en nett plante som blomstrer med små oransje blomster til langt utpå ettersommeren.

Plantens historie:

Milde fikk sitt eksemplar fra Litland gartneri, der den fortsatt er i produksjon. De fikk i sin tur sorten som avlegger og kunne etter hvert konstatere at den ble svært populær. Opprinnelig stammer planten fra Anna Tveitens (1879-1963) hage i Bergen. Hun var skredder og planten er oppkalt etter henne, som hadde mange eksemplarer i sin hage. Da hun døde ble sorten reddet av Martha Grønås før den kom til Litlands gartneri.

Informasjonen her er bare et kort utdrag fra Årringen nr. 6 2002, “Sy-Anna – ein blømande nostalgi”. Her finner den interesserte leser en utførlig skildring av denne sorten og dens historie her i Norge. Årringen utgis av Arboretet og Botanisk hage på Milde.

Formering og stell:

Sorten er en utplantingsplante, men den er var for frost, så ikke sett den ut for tidlig. Løs jord og rikelig med næring er best.

Planten formeres med knoller.

Planten kan skaffes fra:

Litland Gartneri, Bysheim
5282 Lonevåg