Knollbegonia ‘Karelsk Jomfru rosa’

Begonia x tuberhybrida

   

Knolbegonia 'Karelsk Jomfru Rosa'. Foto©: Bjørn Moe

  Generell historie:

Begonia x tuberhybrida eller knollbegonia fins i mange varianter, og spiller størst rolle som utplantingsplanter sammen med isbegonia-sorter.

Den opprinnelige ‘Karelsk Jomfru’ (orange) er en svært gammel, små-blomstrete plante som hører til i Pendula gruppen (hengebegonia), og har vært dyrket i Norge i hvert fall fra etter andre verdenskrig. Men den har vært i omløp i Sverige og Norge lenger enn det, og blitt delt mellom interesserte som stiklinger. Opprinnelsen er muligens Østfra – den har ikke vært observert sør for Norge.

Den orange varianten kom trolig først til Norge via tidligere Grilstad Gartneri, Sørvik. Men Ola Ingvoldstad tok over produksjonen da dette gartneriet ble nedlagt. Sorten er tvekjønnet – dvs. den har tette og fylte hanblomster og enkle hunblomster på samme stilk. Av den grunn ble den i Sverige kalt “Gumman og Gubben”. Den er en uteplante, og egner seg best i ampler, da den har nedhengende blomster.

Den rosa varianten er yngre, og denne fikk Ingvoldstad Gartneri først fra Danmark på slutten av 1980/ begynnelsen av 1990.

Plantens historie:

Plantene i Milde-samlingen kommer fra Gartnerhallens Eliteplantestasjon på Sauherad.
Den produseres imidlertid ved Ingvoldstad gartneri, der de har både de orange, rosa og røde variantene.

Formering og stell:

‘Karelsk Jomfru’ er en uteplante, som nok er litt krevende. Jo mer lys den får, jo finere blomster og farge får planten, men nordvegg går også bra.
Den tåler dårlig feil vanning. For mye vann ødelegger røttene, og fører til angrep av meldugg. Utover det er det lite problemer med sykdommer på sorten.

Planten formeres ved toppstiklinger.

Planten kan skaffes fra:

Ingvoldstad Gartneri
Parkveien 86
2380 Brummundal