Kinarose

Rosa x Chinensis – ‘Fru Michelsens Månedsrose’

Foto: © Per Salvesen, Milde

Foto: © Per Salvesen, Milde

Generell historie:

Rosa Chinensis kom til Europa på 1700-tallet, og ble betydningsfull for den videre utviklingen av moderne roser.

Plantens historie:

Arboretet på Milde har hatt denne rosen en stund, og Per Salvesen ved Milde skriver om sorten:
“Rosa chinensis-hybrid ‘Fru Michelsens Månedsrose’, muligens identisk med ‘Rival de Paestum’ Jean Beluze, Lyon i Frankrike 1841. Vi har lenge hatt et eksemplar av denne som potteplante i Muséhagen i Bergen sentrum. Den har gått som ‘La France’, men det har vi avklart at ikke stemmer. Opprinnelig fikk vi den av Karen Michelsen, som bodde i Sandviken. Hun hadde hatt den etter sin tante, som het Nordanger og kom fra Radøy. Den blomstrer jevnt og trutt gjennom det meste av året, og dyrkes som “ut-og -inn-plante”. Den har vært brukt i brudebuketter, knapphullet og ved andre festlige anledninger i familien, siden den springer ut i en meget kledelig spiral. Hun forteller også at hun har gitt vekk stiklinger av planten til venninner og kjente, og at hun ved i alle fall ett tilfelle fikk tilbake planten etter at den var gått ut hos henne. Dette er trolig en siste gjenlevende rest av en meget ærverdig potteplantekultur av “månedsroser”, som går tilbake til tidlig på 1800-tallet også hos oss.”

Formering og stell:

‘Fru Michelsens Månedsrose’ er ikke av de vanskeligste å få til som rose, og stell er omtrent som for roser generelt. Den settes ut om sommeren, helst i krukke, og gjødsles og vannes regelmessig.

Om vinteren tas den inn, og settes lyst og kjølig – gjerne et trekkfullt vindu eller en lys gang. En varm, tørr stue vil gjøre planten mye mer mottakelig for sykdom.

Sorten er ikke av de mest utsatte for sykdommer, men som roser flest kan den få både soppsykdommer og lus.

Sorten formeres ved stiklinger.

Planten kan skaffes fra:

Arboretet på Milde, Bergen.