Julebegonia ‘Solfrid’

Begonia x cheimántha

midlertidig bilde

midlertidig bilde

Generell historie:

Begonia x cheimántha, julebegonia eller juleglede, har sin opprinnelse i en krysning mellom begonia dregei og begonia socotrana, første gang i Frankrike i 1891. Den lever ikke vilt i naturen. Julebegonia blomstrer om vinteren (egenskap fra socotrana), og ble dermed raskt utbredt i de nordiske land.
Fra 50-tallet har norske gartnere interessert seg for å finne nye sorter av julebegonia. Variasjoner i sortimentet oppstår ved mutasjoner, men generelt er julebegonia sortene relativt stabile. I løpet av de senere årene har mange sorter gått tapt, og populariteten til julebegonia har i hovedsak gått ned til fordel for julestjerne.

‘Solfrid’ er en rosa sort hos Ljones gartneri.

Plantens historie:

Plantematerialet til samlingen er fått fra Ljones gartneri i Tørvikbygd.

Formering og stell:

Julegleder generelt trives ikke i for varmt rom og for tørr luft, da den har lett for å kaste blomstene. Den bør holdes unna trekk.

Planten skal ha moderat, jevn vanning med lunkent vann, men den må ikke bli klissvåt. Tørke kan føre til at blomster og knopper visner, blad kan bli tørre i bladranden.

Hvis man ønsker at blomsten skal blomstre lenge, bør den gjødsles, men i moderate mengder. For høy pH i jorda, kan gi misfargede blad (klorose) pga jernmangel i bladene.

Ellers vil planten ha det så lyst som mulig uten direkte sol om våren og sommeren.

Juleglede kan få gråskimmel og meldugg, og flere typer lus. Det kan gå trips i blomstene, men skaden er ikke så stor.

Planten formeres med toppstiklinger eller mikroformering. Utvikling til ferdig plante er mye raskere hos denne sorten enn hos vanlig julebegonia.

Planten kan skaffes fra:

Harald Ljones gartneri
Tørvikbygd
56558334