Julebegonia ‘Hanne’

Begonia x cheimántha 

Foto: © Kari Boger, UMB

Foto: © Kari Boger, UMB

Generell historie:

Begonia x cheimántha, julebegonia eller juleglede, har sin opprinnelse i en krysning mellom begonia dregei og begonia socotrana, første gang i Frankrike i 1891. Den lever ikke vilt i naturen. Julebegonia blomstrer om vinteren (egenskap fra socotrana), og ble dermed raskt utbredt i de nordiske land.

Fra 50-tallet har norske gartnere interessert seg for å finne nye sorter av julebegonia. Variasjoner i sortimentet oppstår ved mutasjoner, men generelt er julebegoniasortene relativt stabile. I løpet av de senere årene har mange sorter gått tapt, og populariteten til julebegonia har i hovedsak gått ned til fordel for julestjerne.

Sorten ‘Hanne’ dukket opp som en naturlig mutasjon hos Nordby gartneri i Holmestrand i 1985, og var blant de mest populære julebegoniasortene rundt 1994.

Plantens historie:

Plantematerialet til Plantearvens samling er fra Gartnerhallens Eliteplantestasjon på Sauherad. Plantene ble kjøpt inn til UMB fra Kristian Nordbys gartneri i Holmestrand i mai 1996 som kontrollplanter til et forsøk med genmodifisering av julebegoniaplanter (‘Hanne’). Plantematerialet stammer fra disse kontrollplantene, og er ikke endret siden da.

Formering og stell:

Julegleder generelt trives ikke i for varm og tørr luft, da den har lett for å kaste blomstene. Den bør holdes unna trekk.

Planten skal ha moderat, jevn vanning med lunkent vann, men den må ikke bli klissvåt. Tørke kan føre til at blomster og knopper visner, blad kan bli tørre i bladranden.

Gjødsles en gang i uken hvis man vil ha blomstring utover vinteren. For høy pH i jorda kan gi misfargede blad (klorose) pga jernmangel i bladene.

Ellers vil planten ha det så lyst som mulig uten direkte sol om våren og sommeren.

Juleglede kan få gråskimmel og meldugg, og flere typer lus. Det kan gå trips i blomstene, men skaden er ikke så stor.

Juleglede formeres med bladstiklinger, toppstiklinger eller ved mikroformering.

Planten kan skaffes fra:

Arboretet på Milde utenfor Bergen.