Columnea

Foto:© Milde, Bergen

Foto:© Milde, Bergen

Generell historie:

Columnea kommer opprinnelig fra Mellomamerika, der det finnes omtrent 125 arter, opprettvoksende eller krypende. Flere av artene vokser epifytisk på trær, med flotte blomster i ulike farger.

Columnea ‘Stavanger’ er interessant i Plantearvens sammenheng fordi den ble krysset fram av Magne Haualand i Stavanger i 1949. Den kan få svært lange, hengende grener på opptil 2 meter.

Plantens historie

Sorten er vanskelig å oppdrive i Norge nå, men Milde samlingen fikk noe materiale av Torlaug Valvik i Røynaberg, og dette tror vi er ‘Stavanger’. Imidlertid er planten litt for liten ennå til å sortsbestemme sikkert.

Columnea 'Stavanger'. Foto©: Bjørn Moe

Formering og stell:

Columnea kommer fra tropiske områder, og vokser dermed best ved 24-25 grader. Det vist seg at blomstringen blir god først når planten får stå noen uker i 15 grader, da høyere temperaturer hemmer knoppdanningen. Faktisk har forsøk vist at de plantene som sto på høyere temperaturer ikke blomstret i det hele tatt.

Gode lysforhold er viktig hele tiden, men ikke direkte sol da den lett får bladskade. Av samme grunn bør den vannes med lunkent vann. Vekstlys på vinteren anbefales.

Sorten kan formeres med stiklinger.

Planten kan skaffes fra:

Arboretet på Milde.