Brasiliansk Lys

Pavonia Multiflora (Malvaceae-familien)

Foto: © Bjørn Moe, Milde

Foto: © Bjørn Moe, Milde

Generell historie:

populært kalt Brasiliansk Lys, vokser i sitt opprinnelsesland som en eviggrønn busk, inntil 2,5 meter høy. Lanselignende røde skjermblad omkranser og skjuler den fiolette blomsterstammen i midten.

Plantens historie

‘Zwergs Favoritt’ eller ‘Gothea’ er veldig egenartet med røde høyblader, mørk fiolette kronblader, rosa arr og blå støvbærere. Den har videre naturlige hvite prikker på blader og blomster.

Lenge var denne sorten ute av produksjon, men på 50-tallet oppdaget Carl Zwerg denne planten i et garteri i Tyskland. De syntes den var uinteressant, så Zwerg fikk den med seg, og startet opp produksjonen igjen her i Norge. Derfra solgte han planten på nytt igjen til både europeiske land og USA.

Zwerg gartneri har ikke denne i produksjon lenger, men har morplanter stående. Det er en slik plante som er innlemmet i Milde-samlingen.

Formering og stell:

Pavonia vil ha det lyst, men ikke direkte sol, og høy luftfuktighet. Den er ikke helt enkel å ha som stueplante, men trives nok best i veksthus eller vinterhage. Overvintringstemperatur på rundt 15 grader er bra. Den er følsom for frost.

Den må holdes jevnt fuktig, og gjødsles annen hver uke, og vil gjerne ha rik jord. På våren bør planten stusses, bare hovedstilken bør ikke snittes, da vil den ikke komme i blomst. Planten liker en dusj i ny og ne.

Planten kan formeres ved stiklinger, best i februar, med høy luftfuktighet og 30 graders varme.

Planten kan skaffes fra:

Zwerg Gartneri
Stokkavn. 77
4023 Stavanger.