Betlehemsklokke ‘Heidi’

Campanula isophylla

 

 

Foto: © Bjørn Moe, Milde

Foto: © Bjørn Moe, Milde

Generell historie:

Campanula stammer fra latin og betyr “liten klokke”. Arten finnes viltvoksende i Alpene, og det har oppstått noen kulturformer som har høy popularitet.

Plantens historie:

‘Heidi’ ble funnet i et parti av ‘Hege’ ved Strand gartneri på Nesoddtangen for bare en fem års tid siden. (2001). Blomstene har en fin, litt mørkere blå farge enn ‘Hege’, planten har kompakt vekst, og er lett å ha med å gjøre.
‘Heidi’ har mer eller mindre tatt helt over for både ‘Hege’ og ‘Eva’ etter at den ble oppdaget, og karakteriseres som den beste av isophylla-sortene.

Formering og stell:

Tormod Strand ved Strand gartneri forteller at sorten trives godt ute, men helst under tak, da den misliker for mye regn. Direkte sol er ikke så heldig.
Den skal ha moderat med vann og gjødsel, og kan tåle å stå litt tørr. Imidlertid må den ha noe mer vann og næring ute når bladverket er stort. Kniper man bort de visnede blomstene, blomstrer planten lenger.

Av sykdommer er den mest utsatt under produksjon, etterpå er det relativt lite problemer. Noe frilandstrips kan forekomme.

Planten formeres ved stiklinger.

Planten kan skaffes fra:

Strand gartneri
Gartnervn. 24
1450 Nesoddtangen

Skjold gartneri
Sandeåsen
3150 Tolvsrød