Bergblom – Bergenia

Saxifragaceae – sildrefamilien

spadebergblomhjertebergblomstbladTo arter av Bergblom (Bergeneia) finnes i Norge; Hjertebergblom (Bergenia cordifolia) og Spadebergblom (B. crassifolia). De to artene har nokså lik forekomst og folk skiller ikke mellom artene. De rene artene kan imidlertid nokså enkelt skilles fra hverandre: Hjertebergblom har runde blader med hjerteformet basis og tilnærmet runder kronblad. Spadebergblom har avlange, spadeformede, ovale blader med kileformet basis og kronbladene har en tilsvarende avlang utforming.

Krysninger er imidlertid nokså vanlige, og disse har gjerne trekk fra begge arter.
Flere sorter er også beskrevet i nyere hagelitteratur. Jeg har funnet bestander på Sørlandet med begge artene i blanding – en kan bli forvirret av mindre…

Bildene viser blomst av Spadebergblom og blad av Hjertebergblom.

Bergblom utmerker seg med kraftige rotstokker og store blader i endestillte rosetter. Det er først og fremst de vintergrønne bladene som vekker oppmerksomhet gjennom hele året, ofte i store massebestander. Vakre rosa blomsterstander på en saftig stilk viser seg i mai-juni. Selv om bergblom fikk navnet Bergenia allerede i 1794, var den først plassert i sildreslekten (Saxifraga). Vi finner derfor opplysninger om bergblom i eldre hagelitteratur helst under navnet Saxifraga (1800-tallet).

Les mer om de to artene; Hjertebergblom og Spadebergblom

Tekst og foto:

© Per Arvid Åsen
Agder naturmuseum og botaniske hage
per.aasen@kristiansand.kommune.no